вторник, 2 июня 2020 г.

Книжкова полиця молодшого сина.

     Ми з чоловіком завжди полюбляли читати книжки. Отож з дитинства привчали своїх дітей до цієї справи. Починалося все з відвідин бібліотеки. Це ж ціла пригода у світ книжок! У бібліотеці цікавіше було взяти книжку та неквапливо перебираючи ногами, перегортати сторінки. Ті перші пригоди починалися у пять років, коли діти ще самі читати не вміли. Тому ми, тобто батьки, по черзі перечитували ...надцятий раз одну і ту ж саму книжку.




    Але час спливав і тепер менший сам бігає за наступною порцією книжок, не обминає книжкові полиці у магазинах та видивляється новинки у інтернеті. Тому мені захотілося поділитися улюбленими книжками моєї дитини.

    Одна із улюблених книжок – "Рецепти Мумі-мами" Туве Янссон і Самі Маліла. У книжці опубліковано приблизно 150 рецептів страв. Частина з них - це дуже легкі рецепти, які не потребують багато вмінь. З ними легко впорається дитина. Частину рецептів так само легко адаптувати, виходячи з наявних продуктів у холодильнику. Чудернацькі назви притягують увагу дитини, яка ніколи не відмовиться з’їсти "Супчик із сочевиці від Нюхмумрика" чи скуштувати "Магічне осіннє вариво або яблучний глінтвейн". До речі, останній рецепт був випробуваний у цьому році.





    Не менш захоплюючою є книга "Пригоди шахового солдата Пєшкіна" Ефима Чеповецького. В ній два хлопчики – завзяті гравці у шахи – допоможуть потрапити у чарівний світ шахових баталій між двома ворогуючими шаховими арміями. А головним героєм є солдат Пєшкін, який завжди готовий йти назустріч пригодам. До цієї книги додається посібник "Твоя шахова абетка". З його допомогою можна навчитися грі у шахи.






    Галина Вдовиченко запрошує до світу мишей. У книгах "Мишкові Миші" та "Зірковий час Мишкових Мишей" вона оповідає про пригоди мишачого рок-гурту, який об’єднує в собі звичайну сіру мишу, комп’ютерну мишу, лабораторного щура, лялькову, польову, кажана.






    Так сталося, що цієї авторки є ще декілька книжок. "Ліга непарних шкарпеток" запам'ятається неодмінно. В ній йдеться про шкарпетки, які загубили свою пару. Розпаровані й непотрібні, вони об'єдналися в Лігу непарних шкарпеток. Кожна шкарпетка – особлива і неповторна.






    Не менш цікавою є серія книг про 36 і 6 котів. В першій книзі вони з'являються одного дощового вечора в помешканні пані Крепової. Ані пані Крепова, ані її племінник Стас навіть уявити собі не могли, чим обернеться вторгнення у їх помешкання 36 дорослих і 6 маленьких котів. Веселощів вистачало. В другій книзі коти почали дряпати на дошках і називати це дряпописом. Своє мистецтво вони демонстрували у кав'ярні, звідки його поцупили. Коти перетворилися на детективів і відшукали свої 8 липових дошок. Викрадачем виявився чоловік, який вирішив, що це таблички із шифром. Дошки мали допомогти йому у пошуку скарбів. Третя книга розповідає про те, що малі кошенята вирішили допомагати літнім людям.







    Книга Ондржея Секори "Мурахи не здаються" особлива для нас. Нею я зачитувалася у дитинстві, а потім передала естафету синові. Моя книжка була у м'якій палітурці та мала чорно-білі ілюстрації. Сину пощастило більше. В цій книзі йдеться про пригоди мурахи, який опинився далеко від свого мурашника. Дорогою додому він знаходить нових друзів, допомогає тим, хто цього потребує.





    "Місто тисячі дверей" Володимира Арєнєва доводить, що чарівний світ - зовсім поруч, потрібно лише знайти туди шлях. Головний герой книги – Юхимко – знайшов його і потрапив до чарівного міста Охи. Порядник цього міста не любить яскраві фарби і мріє перефарбувати його у тьмяний сірий колір.





    Якщо Ваша дитина мріє про власне авто, то йому в йому допоможе книга чеського автора Мартіна Содомки "Як змайструвати автомобіль". Вона є однією із серії. В наступних книгах маленькі читачі можуть дізнатися, як змайструвати літак та мотоцикл, а також збудувати будинок.

    Двоє друзів, пацючок Арні і горобець Зила, надумали змайструвати автомобіль. Пізніше до їх компанії потрапив жабун Крістіан, який уміє добувати все необхідне. Дія книги розгортається на околиці, поблизу старих дворів та майстерень. Весела історія, в якій легкий текст перемежовується із схемами з поясненнями, допоможе зрозуміти, як влаштований автомобіль і як функціонує. Також можна дізнатися, як працюють двигун, зчеплення, гальма.





    Якщо дитина мріє отримати собаку, то книга Лариси Денисенко "Усміхаки" допоможе не тільки вибрати улюбленця, але й навчить доглядати, годувати, вигулювати і лікувати.






    Це дуже незначна частина книжок, які оселилися в нашій квартирі. Син допомогав ознайомити зі змістом. Більшість книг я тільки гортала.

2 комментария:

  1. Какая замечательная полочка у сына! Сама бы с удовольствием почитала!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Спасибо. Вчера выбирали, что убрать из книжного шкафа, ребенок с трудом отложил несколько книг, которые уже совсем не по возрасту. Частично восполняем аудиокнигами, но это совсем не те ощущения.

      Удалить